Посен кекс со мармалад и овошен газиран сок
Состојки
- 200 мл газиран фанта сок
- 80 гр кафен шеќер
- 40 мл масло
- 160 гр брашно
- 40 гр мелен лешник
- 1 лажиче какао, квалитетно
- 1 пециво
- 1/4 лажиче сода бикарбона за посипување
- 2 лажици крокант од лешник
- 1 лажица мармалад од кајсии
- некое зрно сол
Подготовка
Во еден сад ги соединуваме сите суви состојки, односно брашното, пецивото, солта,
лешникот, содата, какаото, шеќерот.
Промешуваме и додаваме масло, мармалад и газиран сок.
Соединуваме со жица или со миксер, кратко, колку да се изедначи смесата.
Долгнавест калап го обложуваме со хартија за печење.
Ја истураме подготвената смеса и посипуваме крокант.
Печиме околу 30 минути во загреана релна.
Проверуваме со чепкалка дали колачот е печен.
Оставаме на кујнска решетка убаво да се излади, па сечеме на парчиња и послужуваме.