Меки лајбици со кисело млеко
Состојки
- 500 мл кисело млеко
- 500 мл млака вода
- 1 свеж квасец
- 200 мл масло
- 1 лажица шеќер
- 2 лажички сол
- 1 јајце
- 2 жолчки (белките се за премаз)
- 1кг брашно може и повеќе
- За премачкување
- 125 гр маргарин
- за поросување сусам
- 2 белки
Подготовка
1. Се става квасецот да стаса заедно со малку вода и
шеќер. Кога ќе надојде квасецот се замесува тесто од сите наведени состојки, освен што
белтоците се оставаат за премаз и маргаринот за одозгора на секое топче. Се остава да
одмори тестото.
2. Се прават топчиња со големина по ваша желба. Се премачкуваат со белка, се
наросуваат со сусам и врз секое топче се става коцкичка маргарин.
3. Се печат на 250 С - 25 мин. Одозгора јас ги премачкувам со масло.
П.С. Излегуваат околу 45 лајбици.