Пилешки прсти со јогурт печени во рерна
Состојки
- 3 парчиња пилешки стек
- за маринирање
- 100 мл. јогурт
- 1 лажица сенф
- 1/2 лажичка црн бибер
- 1/2 лажичка сол
- 1 лажичка мешан сув зачин
- за валкање
- 100 гр. презла
- 50 гр. сусам
Најпрво стекот го сецкаме на долги тенки парчиња (по желба). Во кеса во длабок сад ги ставаме состојките за маринирање, секое парче убаво го премачкуваме, и оставаме неколку часа во фрижидер.
Парчињата ги валакме во мешавина од презла и сусам, и ги редиме во плех обложен со хартија за печње. Одозгора попрскуваме со малку масло, и ставаме во загреана рерна на 200 степени. Кога ќе поруменат од горната страна, ги превртуваме и печеме уште кратко, додека не поруменат и од другата страна.
Месото е многу сочно и ровко. Пробајте =) На здравје!