Испечати

БАКЛАВА СО УРМИ

БАКЛАВА СО УРМИ

Состојки

  • 1кг кори
  • 1 пакетче урми
  • 1 маргарин
  • малку зејтин
  • 1/2 лимон
  • 1.200гр шеркер(за шербет)
  • 800гр(милилитри) вода

Подготовка

-Маргаринот се растопува со малку зејтин.
4 кори се редат една над друга и секоја кора се попрскува со маргаринот, потоа се сечат на 9 дела и на секој дел се става по една урма, на кои предходно се вадат семките и се става орев и се виткаат.

Шербет
-1.200гр шекер
-800гр(мл.) вода
-1/2 лимон исечен на парчиња
-Да врие 7 мин.
Се посипува кога баклавата е  ладна, а шербетот топол(врел)