Руска салата без масло
Состојки
- 8 кг зеленчук (зелка,карфиол,корнишони,зелен домат,морков)
- 3 литра вода
- 750 гр оцетна бела киселина
- 250 гр крупна сол
- 250 гр шеќер
- 1 пакетче црн бибер во зрно
- 1 конзерванс
- 1 винобран
Подготовка
Зеленчукот си го комбинирав по желба што повеќе јадат домашните. Значи било што само вкупната количина да е 8кг. 1. Се сецкаат сите зеленчуци и се става во длабок пластичен сад. 2. Водата се става во тенџере заедно со солта и шеќерот да се варат додека не се растопат. Потоа се додава киселината ии со неа кратко да поврие и се попарува зеленчукот. Се додава винобранот, конзервансот и биберот се промешува и се остава 24 часа да стои. 3. Се собира во топли тегли.