Испечати

Солена торта со ајвар (посно)

Солена торта со ајвар (посно)

Состојки

  • За кора
  • 200 мл кисела вода
  • 8 лажици брашно
  • 2 лажички пециво
  • 4 лажици ајвар
  • 1/2 лажичка сол
  • За фил
  • 300 гр варени компири
  • 400 мл посен мајонез
  • 2 лажици масло
  • сол, копар, црн бибер

Подготовка

За оваа солена торта потребно е да се испечат две кори. Сите состојки ги соединуваме во длабок сад и матиме со жица за матење. Јас ја печев во делимано округлата тава бр. 28, попрактично е во правоаголна, но димензијата е таа. Се пече во загреана рерна на 180 степени, околу 15 минути.
Филот се подготвува, така што компирот се гмечи со вилушка, се додава масло и мајонез и зачини по желба. Количината на состојките може и да варира од дадените. Се премачкува едната кора со околу половина од филот, а другата половина се премачкува одозгора.
Најгоре ставив сув копар.