Сладолед торта со лимон и капини
Состојки
- 200 гр. мелени бисквити
- 50 гр. путер
- прв дел
- 200 гр. капини
- 100 гр. млеко
- 100 гр. кондензирано млеко
- 2 дел
- 1 лимон
- 200 гр. шлаг
- 100 гр. шеќер во прав
Подготовка
Една од освежителните сладолед торти
Прво правиме подлога. Мелените бисквити и путерот измешајте ги заедно и ставете ги на дното во форма во која ќе ја правите тортата.
За првот дел ставете во блендер капини, млеко и кондензирано млеко. Се заедно изблендирајте и истурете во формата над бисквити, ставете во замрзнувач.
За вториот дел шлагот изматете го во цврста пена, изрендајте кора од лимон и ставете ја во шлагот. Сокот од лимон исцедете го во шлагот, додајте шеќер во прав и убаво измешајте.
Второт дел ставете го на првот дел и ставете во замрзнувач да замрзне.
Тортата украсете ја со капини и парче лимон.
Во дел од лимон ја ставив малку жолта боја за да биде пожолта.