Крем чорба од тиквичка со ракчиња
Состојки
- 1 помала тиквичка
- 1 морков
- 1 компир
- 1 главица сецкан кромид, мала
- 1 чешне лук
- 1/2 лажиче сув копар
- 1 рака фиде
- 1-1,5л вода или бујон
- 200-250 гр. исчистени ракчиња
- за зачинување
- 1 јајце
- 150 мл. јогурт
Подготовка
На малку загреано масло го запржуваме кромидчето.
Додаваме сецкан морков, сецкана тиквичка и сецкан компир.
Запржуваме.
Потоа налеваме вода и оставаме да вари, односно да омекне зеленчукот, околу 10 минути.
Со стапчест миксер ја поминуваме чорбата.
Додаваме зачини, фиде, ракчиња и копар.
Оставаме да вари уште некоја минута.
Во еден сад ги соединуваме јајцето, јогуртот и лимоновиот сок.
Тенџерето го тргаме од оган.
Сега во тенок млаз ја додаваме подготвената смеса, со постојано мешање.
Сервираме и повторно наросуваме малку копар.