Солен колач во калап за леб
Состојки
- 2 јајца
- 1/2 лажиче сол
- 1/4 лажиче бибер
- 100гр дробено сирење
- 1 помала капија пиперка, сецкана
- 1 морков
- 1 мала везичка блитва
- 50мл масло
- 100мл млеко
- 1 пециво
- 7-8 лажици брашно
Подготовка
Прво ја подготвуваме блитвата.
Ги одстарнуваме белите делови, ја миеме и кратко ја бланшираме.
Ја процедуваме од водата и оставаме да се лади.
Во еден сад ги соединуваме морковот, сирењето, пиперката, бланшираната, исцедена и исецкана блитва.
Во вангличка ги ставаме јајцата, солта, биберот и соединуваме со миксер.
Ги додаваме состојките подготвени во садот, пецивото, брашното, маслото и млекото.
Убаво со шпатула ја соединуваме цела смеса.
Ја истураме во долгнавест калап кој е обложен со хартија за печење.
Печиме околу 30 минути.
Потоа колачот го вадиме на решетка да се излади, па сечеме на парчиња и послужуваме.
Забелешка
По желба, доколку сакате колачот одозгора може да се премачка со 200 гр кисела павлака и врз неа да се наренда кашкавал.