Њоки од компири со кисела зелка и сланина —Supfnedulen -Германска кујна
Состојки
- 500гр њоки од компири
- 500гр кисела зелка, расол
- 200гр чадена сланина
- 1 лажица масло
- 1 лажица путер
- 1 најмала главица кромид
- 1 мал ловоров лист
- 1/4 лажиче сол
- 1/2 лажиче бибер
Подготовка
Шуфндуелн се тестенини од компири, кои станале едно од најпопуларните јадења на Јужна Германија и Австрија.
Тестенините од компири стануваат сè попопуларни и честопати се сервираат со кисела зелка и месо.
Како и со многу работи, овие германски тестенини од компири се најдобри кога се свежо подготвени и се служат веднаш.
Но, можете дури и да уживате во овие деликатеси до три дена по нивната подготовка, само чувајте ги во херметички сад во фрижидер.
Ако сакате да ги чувате подолго, можете да ги замрзнете до 2 месеци.
Рецепт со тестенини од кисела зелка и меки тестенини од компири ја исполнуваат пријатната киселост на кисела зелка, завршена со, крцкава сланина.
Повеќе од добредојдени се за студените зимски денови!
На маслото ја пропржуваме сланинката која е иситнета на мали коцки, да зарумени и да ја пушти својата маснотија.
Кога е готова ја тргаме во сад настрана.
Во маснотијата ја додаваме ситно сецкан кромид, запржуваме и додаваме сецкана зелка.
Пржиме да испари течноста.
Тука ги додаваме и коцките сланина, сол, бибер, ловор.
Во меѓувреме во зовриена вода со сол ги ставаме њоките да се варат, од 2-4 минути, да испливаат на површината.
Ги процедуваме од течноста,
Во тава го растопуваме парчето путер и ги пропржуваме њоките.
Се заедно соединуваме и сервираме во длабока чинија.
Наросуваме бибер и послужуваме