Грчка млечна пита
Состојки
- 10 парчиња готови кори
- 200 гр путер
- 1 лажица цимет во прав
- 4 јајца
- 2 ванилин шеќер
- 150 гр шеќер
- 3 лажици пченкарно брашно
- 350 мл врело млеко
Кој го сака циметот, мора да ја вкуси оваа пита.
Најпрво се премачкува плехот со дел од путерот. Корите се редат во плехот набрани(нафалтени). Врз нив се посипува стопениот путер и се посолува со цимет. Се става да се пече в во загреана рерна на 180 степени околу 20 минути или додека да заруменат корите.
За тоа време ги матиме јајцата со шеќерот и ванилите пенасто додека се стопи шеќерот.
Се додава пченкарното брашно, се мати повторно врз оваа смеса се додава врелото млеко. Оваа смеса се полева врз заруменетите кори и се враќа во рерна да се допече уште 25 минути.
Питата се јаде топла, претходно посипана со шеќер во прав, но вкусна е и кога е изладена.