Ѓувеч со зеленчуци (посно)
Состојки
- 2 компири
- 2 пиперки
- 2 домати
- 2-3 моркови
- 300 г боранија
- 300 г грашок
- 1 мала главица кромид
- 2 чешниња лук
- сецкан магдонос
- 1 лажица мешан сув зачин
- 1 коцка за супа
- 1 лажица црвена пипер
- малку црн бибер
- 150 мл доматен сос
- вода колку да се покрие зеленчукот
- 2-3 лажици маслиново масло
Подготовка
Прекрасна македонска посна тава од мешани зеленчуци. Ставив тоа што имав зеленчук дома, а можи да додадете и тиквичка, модар патлиџан, бамја...
Подготовка
Се сецкаат сите зеленчуци и се ставаат во поголема тава (јас користев пекач), се додаваат зачините, магдонос, доматен сос, масло и се налева вода колку да се покријат зеленчуците.
Тавата се покрива со капак или фолија и се става во рерна да се пече покриена околу 1 час и после се отстранува капакот и се остава да се допече да фати сосема малку кора одозгора.
На здравје.