Испечати

Печена тиква прелиена со карамел со ореви

Печена тиква прелиена со карамел со ореви

Состојки

  • 6 парчиња печена тиква
  • карамел
  • 4 лажици шеќер
  • 5 лажици слатка павлака
  • 20гр путер
  • 80 гр сецкани ореви
  • малку цимет

Подготовка

Прво тиквата ја миеме, сечеме на парчиња, ги одстрануваме семките, ја редиме во плех и ја печиме на умерен оган одприлика околу 2 часа. Од кога е печена со нож ја одстрануваме кората на тиквата. Во касерола го ставаме шеќерот да се карамелизира на тивок оган. Го додаваме парченцето путер. Тргаме на кратко од оган и ја додаваме внимателно слатката павлака, бидејќи може да прска. Враќаме на тивок оган и постојано мешаме, па ги додаваме и сецканите ореви. Во тајнир сервираме од испечената тиква, прелеваме со карамелот, попрскуваме малку цимет и одма послужуваме. На здравје.