Ролат со вишни
Состојки
- Пандишпан
- 4 супени лажици шеќер
- 4 јајца
- 4 супени лажици брашно
- 1 пециво
- 4 супени лажици врела вода
- 2 супени лажици какао
- Фил 1
- 4 супени лажици густин
- 250 гр вишни
- 200 мл сок од вишни
- 4 супени лажици шекер
- Фил 2
- 250 гр крем сирење
- 200 мл шлаг крем
- 250 гр вишни
- 100 гр шеќер во прав
- 1 пакетче ванилин шеќер
Овошен ролат, сочен, кремаст...
Јајцата и шеќерот се матат убаво потоа се додава врелата вода, брашното, прашокот за пециво и какаото.
Смесата се промешува убаво и се става во тавче обложено со хартија да се пече на 200 степени. Испечениот пандишпан се мотка во ролат во влажна крпа и се остава така да се излади.
ФИЛ1
- 100 мл сок од вишни заедно со вишните и шеќерот се ставаат да зовријат. На страна во остатокот од сокот се раствора густинот и се додава во вишните, се меша додека се згусне и се трга на страна.
Врелиот фил веднаш се става врз пандишпанот убаво рамномерно се разнесува и се остава да се излади.
ФИЛ2
- Вишните се блендираат во бленде, се ставаат на цедалка да се цедат додека се поготвува филот.
Шлаг кремот, ванилиниот шеќер и шеќерот во прав се матат убаво, потоа се додава крем сирењето и исцедените блендирани вишни и се промешува убаво. Гототвиот фил се става врз првиот фил и се замоткува ролат.
Ролатот се остава да се излади убаво и се декорира со малку од вториот фил или по желба.
На здравје !!!