Испечати

Сладолед со Винчини наполитанки

Сладолед со Винчини наполитанки

Состојки

  • 300 мл слатка павлака
  • 120 гр шеќер во прав
  • 1 лажиче екстракт од ванила
  • 150 гр маскарпоне
  • 150 гр кисела павлака
  • 100 мл млеко
  • 100 гр наполитанки на Винчини

Подготовка

Слатката павлака се мати со шеќерот и ванилата, па откако ќе згусни постепено се додава ладното млеко, па маскарпонето и киселата павлака.

Наполитанките се дробат. Овде користев Винчини наполитанки со какао, дел чоколадирани Вафрета и дел нечоколадирани одозгора. Доколку се решите со чоколадираните, за полесно дробење добро е претходно да отстојат во фрижидер за да не се лепат од чоколадото додека ги дробите.

Дробените наполитанки се мешаат во смесата за сладолед која потоа се истура во соодветен сад и оди на мрзнење во замрзнувач неколку часа или преку ноќ.

Наполитанките во сладоледот даваат посебен шмек кога се јади, особено аромата се истакнува кога ќе го оставите малку да почни да се топи.

Секоја топка сладолед украсете ја со чоколадниот прелив на Винчини ммм...