Испечати

Макарони со сос од сланина и пармезан

Макарони со сос од сланина и пармезан

Состојки

  • 500 гр макарони
  • 50 гр путер
  • Потребно за сосот
  • 500 мл неутрална павлака
  • 200 гр димена сланина
  • 1 главица кромид
  • 50 гр пармезан
  • малку готварска сол
  • малку сув зачин
  • малку црн бибер
  • 50 гр путер

Подготовка

Подготовка на макароните
Во 1,5 л вода, со 1 лажиче готварска сол и малку путер се варат макароните. Кога ќе се сварат се процедуваат да останат без вода и веднаш се полеваат со растопен путер и се промешуваат.

Подготовка на сосот
Во тава на растопен путер се запржува ситно сечканиот кромид. Откако ќе омекне се додава ситно сечканата сланина и се продолжува со пржење додека истата не порумени. Се додава неутралната павлака и убаво се промешува за се да се соедини. Откако кратко ќе зоврие, се додаваат зачините и пармезанот, се промешува и се трга од огинот. Со овој сос се полеваат варените макарони во чинијата.