Испечати

Ружин колач - колач со алва

Ружин колач - колач со алва

Состојки

  • Пандишпан
  • 9 јајца
  • 9 лажици шеќер
  • 12 лажици мелени ореви
  • 4 лажици брашно
  • 1 прашок за пециво
  • Фил
  • 500 мл слатка павлака
  • 300 гр алва од Дониа
  • 150 гр маргарин
  • 2 лажици шеќер во прав

Подготовка

Кремаст и сочен колач.
Прво со миксер ги матиме јајцата со шеќерот во пенаста маса. Кон ова ги додаваме брашното, оревите и пецивото и мешаме со дрвена лажица. Пандишпанот го печеме 20 минути на 180 степени. Со чепкалка пробуваме дали е готов. Го оставаме да олади.
За подготовка на филот прво ја матиме слатката павлака. Посебно го матиме маргаринот со шеќерот во прав .Ја додаваме и алвата во маргаринот и продолжуваме да матиме. Потоа лажица по лажица ова го додаваме кон слатката павлака.
Врз оладениот пандишпан го нанесуваме филот и украсуваме по желба.