Инстант кафе со сладолед
Состојки
- 1 лажичка инстант кафе
- 1 ќесичка 1 ќесичка ванилин шеќер
- 30 мл. вода
- 40-50 мл. млеко (ладно)
- 2 топки сладолед од чоколадо
Подготовка
- Во чаша се става кафето и ванилиниот шеќер (наместо обичен), се додава водата и со апаратче за матење се мати на стандарден начин.
- Штом ќе се направи густиот дел на кафето, се става млекото, но да се остави место и за сладоледот за да не претече од чашата.
- На крај се става сладоледот од чоколадо и се служи веднаш.
Користев ванилин шеќер бидејќи така кафето ми е повкусно, а и таа количина на шеќер ми е доволна по вкус. Иако сладедот е благ, сепак кафето не е многу благо.
Ако пиете кафе без шеќер, додадете течна ванила, многу е вкусно и така.
Користете цевче кое на долниот дел има мала лажичка, па така со него ем се јаде сладоледот, ем се пие кафето.
На здравје!