Испечати

Колач со боровинки

Колач со боровинки

Состојки

  • Фил од боровинки
  • 1 и малку помалку од половина чаша боровинки
  • 2/3 чаша шеќер
  • 2 лажици густин/нишесте
  • 1 пакетче лимон шеќер
  • За тесто
  • 2 поголеми јајца
  • 125 гр маргарин
  • прстофат сол
  • 1 чаша кисела павлака или кисело млеко
  • 1 лажиче екстракт од ванила
  • 2 чаши брашно
  • 1 пакетче прашок за печење
  • произволно сечкани ореви или индиски оревчиња и суво грозје
  • Глазура
  • 3/4 чаша шеќер во прав
  • 2 лажици сок од лимон

Подготовка

Во мало тенџерче се мешаат боровинките со 2/3 чаша шеќер и густинот и се загреваат додека се згустат како крем со често мешање. На крајот се меша лимон шеќерот

Се мати маргаринот со другиот шеќер и се додаваат едно по едно јајцата, при што секое се мати по една до две минути. Потоа се додаваат солта, половина од брашното со пецивото, па киселата павлака и на крај останатото брашно и ванилата.

Половина од смесата се истура во намастен и набрашнет калап за векни, па врз тоа се распоредува сосот од боровинки и врз него останаиот ден од смесата.

Одозгора се ставаат кршени ореви или индиски оревчиња и суво грозје.

Се печи околу 50на минути.
Кога е готов по 10-15 минути се вади од калапот.

Состојките за глазура убаво се мешаат и се прелива колачот.
Овде тој чекор е прескокнат поради намената за која се правеше истиот, но секако таа одлично ќе го надополнува и така убавиот и ароматичен колач.