Емилија торта
Состојки
- 3 теста по
- 6 белки
- 8 лажици шеќер
- 8 лажици мелени бисквити
- 6 лажици ореви
- 2 лажици брашно
- 1/2 пециво
- 1 лажица лимон
- Фил1
- 18 жолтоци
- 180 гр шеќер
- 400 мл млеко
- 3 лажици нишесте
- Фил2
- 200 гр маргарин
- 90 гр шеќер
- 150 гр ореви мелени
- 150 гр мелени бисквити
- 1 смрзнат рендан портокал
- сок од свеж портокал за попрскување на корите
- 150 гр чоколадо
Подготовка
Ова е годинашната роденденска торта за 19 от роденден на мојата Емче која го прослави во јуни. Превкусна торта која плени со првиот залак. Сочна, кремаста, свежа и моќна во секој поглед. 1. Се прави во округол плех бр26. 2. Се прави бисквитот. Се матат белките заедно со шеќерот до одредена цврстина. Се додаваат мелените бисквити, оревите, брашното и пецивото. Се меша со шпатула и се става 1 лажица сок од лимон. 3. Се печи на 180С-25мин. 4. Се прават уште 2 бисквита.(Значи вкупно 3 теста) Фил 1 18 жолчки се бијат со шеќерот. Се додава нишестето и се вари со млекото акко пудинг. Се остава да се олади. Фил 2 Се мати маргаринот и шеќерот пенесто и се додаваат мелените ореви и мелените бисквити. На крајот се ренда смрзнатиот портокал и тој се додава во филот. Двата фила се соединуваат и во него се додава рендано чоколадо. Начин- 1 Кора се попрскува обилно со сок од портокал. Врз него се додава третина од филот. Потоа се реди втората кора па пак фил..... Се завршува со шлаг. ПС-Втората кора изгледа потемна зошто заборавив да ставам 2 лажици брашно и затоа двои од другите две. Девојчето прво го нацртав на хартија ставив најлон и врз него го поминав со растопена чоколада и стапче на ражниче. На здравје!!!