Испечати

Сочни чоколадни коцки (без јајца)

Сочни чоколадни коцки (без јајца)

Состојки

  • тесто
  • 7 лажици брашно
  • 4 лажици шеќер
  • 1 лажица мармалад
  • 2 лажички просеано какао
  • 1 лажиче сода бикарбона
  • 1 ванила
  • 180мл густ јогурт
  • 100мл масло
  • 100мл млеко
  • малку цимет
  • фил
  • 500мл млеко
  • 2 пудинзи со вкус на чоколадо
  • 100гр црно чоколадо
  • 1 чоколаден шлаг
  • 150мл млеко
  • 4 лажици шеќер
  • чоколадни трошки

Подготовка

Со овој сочен чоколаден колач им го честитам 8 март на сите жени.

Во вангличка се соединуваат сите состојки за тестото.
Се налеваат јогуртот, млекото, маслото и постепено се додаваат сите суви состојки.
Се промешува една минута со миксер колку да се соединат.
Се истура смесата во мала ростер тава и се печи околу 20 минути на 190 степени.
Се проверува со чепкалка дали е готово.
За тоа време го приготвуваме кремот.
Во касерола се налеваат млекото, шеќерот и пудингот.
Се промешуваат убаво да се изедначат, па се ставаат на оган, на тивко и се вари до згуснување.
Се трга на страна, се додава чоколадото да се истопи, се лади со повремено мешање.
Сега во сад се налива млекото и се додава шлагот.
Се мати до згуснување.
На скоро изладениот пудинг му се додава изматениот шлаг и убаво се соединува со миксер.
Овој крем се нанесува на подизладеното испечено тесто.
Се посипува со чоколадни трошки.
Нека се стегни 1-2 часа и се сервира.