Испечати

Солен колач со печурки

Солен колач со печурки

Состојки

  • 1 филџан јогурт
  • 1 филџан зејтин
  • 9 лажици брашно
  • 2 лажици мелени семиња ( лен,тиква,сончоглед )
  • 1 пециво
  • 3 јајца
  • 3 кисели краставички
  • 1 парче морков
  • 8 парчиња шампињони
  • 5 маслинки

Подготовка

Јајцата се матат убаво со прстофат сол.
Кога смесата ќе стане густа се додава маслото и јогуртот.
Во брашното се меша пецивото и се додаваат во смесата.
Мелените семиња исто така одат во садот и благо се промешува.
Краставичките, печурките, маслинките и морков се блендираат и таа смеса се додава во садот.
Миксерот исклучен и благо промешајте.
Калапот намастете го со путер и наросете го со ленено семе.
Истурете ја смесата и повторно наросете ленено семе.
Рерната нека ви е загреана на 200 степени. Кога ќе ставите да се пече, намалете на 150 и оставете 30 минути.
Потоа проверете дали е печено. Ако е готово извадете од рерна и оставете да излади.
Сервирајте со павлака или само така на листови марула.
На здравје.

Филџан = 130мл