Испечати

Векна во парчиња

Векна во парчиња

Состојки

  • Тесто
  • 300гр. брашно
  • 50гр. рендано грана сирење
  • 15гр. свеж квасец
  • 90мл. млеко
  • 1 лажичка шеќер
  • 125мл јогурт
  • 1 јајце
  • 1/2 лажичка сол
  • За премачкување и посипување
  • по потреба маслиново масло, грана сирење, афион

Подготовка

Млекото стоплете го и во него растворете го шеќерот и квасецот.
Во подлабок сад измешајте ги брашното и грана сирењето.
Додајте го растворениот квасец, јогуртот, разматеното јајце и солта.
Замесете тесто и оставете го да стаса.

Откако ќе стаса расукајте правоаголна кора со дебелина од 5 мм.
Премачкајте ја со маслиново масло и посипете ја со грана и афион.
Исечете ја кората на правоаголници.

Калапот за векна обложете го со хартија.
Наредете ги парчињата тесто, премачкајте ги со маслиново масло и оставете да стасува 1 час на топло.

Печете на 200 степени, околу 20 минути.