Лепче со тиква
Состојки
- 500 гр брашно
- 150 гр пире од тиква
- 1 коцка свеж квасец
- 1 лажиче шеќер
- 1 лажиче сол
- 2 лажици маслиново масло
- по потреба топла вода
Подготовка
1. Квасецот се раствора во малку млака, вода, шеќер и 1 лажиче брашно и се остава да надојди
2. Во длабок сад се става брашното и се додава квасецот, пирето од тиква, маслото и солта
3. Постепено се додава млака вода и се меша со дрвена лажица, тестото треба да биде мекано и лепливо
4. Се премачкува со масло и се остава во садот да стои се додека не надојди
5. На плех за печење се става брашно и се истура тестото врз брашното, не треба да се меси тоа само ќе се разлее врз плехот може само малку да се обликува со брашно и најгоре се побрашнува
6. Лепчето треба да виде високо 4-5 см.
7. На горната површина може да се расече со нож, но не многу длабоко само површински
8. Се печи на 180 степени додека не добие убава боја
9. Се вади од плехот и се покрива со кујнска крпа и се остава да се излади.