Испечати

Запечена тестенина со свежи колбаси и крема од тиква

Запечена тестенина со свежи колбаси и крема од тиква

Состојки

  • 500гр. свежи тестенини
  • Крема од тиква
  • 400гр. тиква
  • 500мл. млеко
  • 40гр. путер
  • 40гр. брашно
  • 2 лажици пармезан
  • малку сол, црн бибер, морско оревче
  • Други состојки
  • 300гр. свежи колбаси
  • 200гр. кашкавал
  • 2 лажици пармезан

Подготовка

Исечете ја тиквата на коцки и ставете ја да се вари, а потоа убаво исцедете ја.

Во касерола ставете го путерот да се растопи.
Додајте го брашното и мешајте додека се запржи.
Додајте го топлото млеко и мешајте со жица додека се згусти.
Посолете, наросете црн бибер и морско оревче.
Сварената тиква ставете ја во сварениот бешамел, додајте 2 лажици пармезан и изблендирајте.

Свежите колбаси искинете ги на мали парчиња и запржете ги само во мрснотијата што самите ја пуштаат.

Кашкавалот исечете го на мали коцки.

Во поголема количина солена вода ставете ја пастата да се вари.
Сварената паста исцедете ја и префрлете ја во длабок сад.
Додајте ја кремата од тиква, кашкавалот и колбасите.
Измешајте убаво да се соединат состојките, а потоа префрлете ги во правоаголен стаклен сад.
Посипете со 2 лажици пармезан и наросете бибер.

Печете на 180 степени, 15-20 минути.