Тестенини со јагнешко и спанаќ
Состојки
- 1 главица кромид
- 2-3 чешнина лук
- 2 лажици масло
- 500гр мелено јагнешко
- 300гр тестенини (во форма на панделка)
- 500гр исчистена тиква и исецкана на коцки
- 100гр фета сирење
- 20гр пармезан
- 200гр сос од домати
Подготовка
Кромодит и лукот се сецкаат и се пржат.
Се додава меленото јагнешко месо и спанаќот, малку сол и бибер и истите се пропржуваат повремено мешајки со лажица.
Тестенините се варат во солена вода 7-8 мин се додава тиквата и се оставаат да варат.
Откако ќе се сварат се оставаат да се исцедат.
Половина од фета сирењето и смесата со меленото јагнешко месо се додаваат во садот со исцедените тестенини. Добро се мешаат.
Потоа, целата смеса се става во сад за печење.
Се додава другата половина од сирењето и се става да се пече 25мин на 180степени.