Испечати

Запечени печурки со црно вино

Запечени печурки со црно вино

Состојки

  • 500гр свежи шампињони
  • 250гр пилешка шунка
  • 150-200гр кашкавал
  • 250мл црно вино
  • 2рамни лажици нишесте
  • 7-8 листиња рузмарин
  • 1лажица зачин
  • 1лажичка сенф

Подготовка

Вака подготвени печурки може да се користат како прилог, главно јадење или мезе.
Печурките се мијат и се лупат. Им се одстрануваат рачките и се редат во плех.
Рачките се сецкаат ситно и заедно со рузмаринот се пропржуваат на малку зејтин.
Се цедат од маснотијата и оладени се мешаат со шунката и кашкавалот. Се полнат печурките, убаво да бидат наполнети. При купувањето внимавајте да се поголеми и тазе.
Од како ќе се наполнат се полеваат со - виното се меша со нишестето, зачинот и сенфот. Се меша да стане еднолична смеса и се полеваат печурките. Се покриваат со алуфолија и се ставаат да се печат 20минути на 200степени.Се одстранува фолијата и се печат уште 10минути.Се служат и топли и ладни.