Полнети пиперки во доматен сос
Состојки
- 8 црвени пиперки
- 500 гр мелено месо
- 150 гр ориз
- 1 кромид
- 1 морков
- 600 мл доматен сос
- 200 мл вода
- 2 ливчиња ловор
Подготовка
На масло испржете го ситно исечканиот кромид, изренданиот морков, додајте го месото, издинстајте го па додајте го оризот. Пропржете го малку, па зачинете со мешан сув зачин, бибер и 1 лажиче црвена пипер
Наполнете ги пиперките, ама не многу густо.
Наредете ги во земјена тава, одозгора прелијте ги со доматниот сос, турете ја чашата вода, ставете ги ливчињата ловор, малку масло и тавата прекријте ја со фолија или капак. Ставете ја во загреана рерна, нека пече отприлика еден час, отворете ја и вратете ја да се запечи одозгора.
Забелешка, ако ви остане од филот, распоредете го околу пиперките.