Карневалски вртени фритули
Состојки
- 20гр свеж кавасец
- 1 жолчка
- 20гр растопен путер
- 130мл топло млеко
- 3 лажици кисело млеко
- 300-320гр брашно
- 1/2 лажиче шеќер
- 1/4 лажиче сол
- шеќер во прав по потреба
- масло за пржење
Подготовка
Во млакото млеко се ставаат шеќерот и квасецот, со малку брашно да се активира.
Потоа постепено се додаваат сите состојки, се замесува тесто понамеко, но да не се лепи на рацете.
Се покрива и се остава на топло 20 минути.
Потоа не се премесува, туку од втасаното тесто се сечат долги ленти.
Нежно се прават форми и се редат на чиста крпа.
Се пржат на среден оган да заруменат. Се редат на хартиени салфети, па се посипуваат со шеќер во прав.
Јас не ставив лимон, ванила за мирис, бидејќи сопругот ги јаде со сирење. Слободно може да се додаде цимет, ванила, кора од лимон.....