Празни коцка крофни
Состојки
- 1 кг брашно
- 500 мл млеко
- 1 лажичка сол
- 2 лажички шеќер
- 2 јајца
- 100 мл масло
- 1 квасец
Подготовка
Тестото се замесува и се остава да одстои 45мин до 1ч. Потоа се размесува и се остава повторно да кисне уште половина час до 45 мин.
Тестото се расукува и се сечат коцкасти форми.
Додека се подготвува тестото се загрева маслото за пржење. Битното е маслото да биде многу загреано, бидејќи се пржат кратко време на силен оган. При пржењето на крофничките, секогаш на едната страна се надувуваат и се добива една неправила форма, а внатре се воздушести.
Можат да се јадат празни, или со шеќер во прав врз нив, или во солена комбинација, со сирење или јогурт.