Испечати

Зелник на битолски начин (со праз и сирење)

Зелник на битолски начин (со праз и сирење)

Состојки

  • Тесто
  • 800 гр. брашно
  • 1 пактече пециво
  • 1 лажиче сол
  • 200 мл. масло
  • 250-300 гр. маргарин
  • Фил
  • 300 гр. праз
  • 150 гр. сирење

Подготовка

Прво се мешаат сувите состојки, се додава маслото и полека се налева водата додека замесуваме. Се меси убаво тесто, со средна мекост и се остава петнаесетина минути да одмори. Потоа од тестото се вадат топчиња со средна големина, кои се делат на два дела - едниот дел треба да содржи 12, вториот дел 11 топчиња. Секое топче се раскукува на тенко. За долната кора ги расукуваме 12те топчиња. Потоа ги редиме едно над друго, а меѓу секое размачкуваме маргарин. Најгорното расукано топче не го премачкуваме со маргарин. Така наредените парчиња ги расукуваме во поголема кора (со сакана големина). Оваа кора ја ставаме во претходно намрсен плех и филуваме со обарен праз со малку сол и малку масло и сирење. И втората кора која содржи 11 топчиња се изработува на истиот начин како првата. Ја расукуваме убаво и ја ставаме врз филот, па ја премачкуваме со маргарин, го оставаме зелникот 3-5 минути да одмори и го ставаме да се пече. Рерната ја загреваме на 250 степени, а кога ќе го ставиме зелникот да се пече ја намалуваме на 180 степени и ја затвораме. Печеме 20-25 минути (или додека зелничето не порумени).