Видео рецепт: Чили Кон Карне
Состојки
- 1 кромид
- 3 чешниња лук
- 150 мл. доматен сок
- конзерва пасирани домати
- 1 кг. мелено јунешко месо
- 1 лажичка мелен црвен пипер
- малку мелено каранфилче
- црн бибер
- малку сол
- зачини по желба
- 500 мл. говедски бујон
- 2 големи компири
- чили пиперче
- 20 гр. темно чоколадо
- 1 лажица густин растворен во малку вода
Фичо ќе подготви еден од најпопуларните рецепти во светот – Чили кон карне, во негова изведба, со краен резултат кој што ќе ве воодушеви.
Подготовка
Чекор 1: Во лонецот на оган ставете маслиново масло да се загрее. Додадете го исецканиот кромид и лукот. Пржете ги додека не добијат стаклест изглед. Додадете го доматниот сок и пасираните домати. Мешајте додека да се изедначи смесата и тргнете го тенџерето на страна.
Чекор 2: Во тавата за пржење ставете малку маслиново масло. Додадете го јунешкото месо. Откако убаво ќе се запржи додадете го мелениот црвен пипер, мелено каранфилче и бибер. Додадете и зачин по ваша желба.
Чекор 3: Префрлете го месото во тенџерето со доматен сос и додадете го телешкиот бујон. Поклопете со капак и гответе на средна температура околу 1 час.
Чекор 4: Додека се крчка чилито подгответе ги компирите. Измијте ги, излупете ги и исечете на половина. Печете ги на 200 степени 30 минути. Зачинете ги само со сол.
Чекор 5: Во тенџерето додадете една голема лажица густин, растворена во малку вода и ситно исецкано чили пиперче. На крај додадете темно чоколадо со минимум 70% какао. Измешајте да се растопи чоколадото и чилито е готово.
Чекор 6: Сервирајте.
СОВЕТ: Доколку сакате можете да додадете повеќе чили за попикантен вкус.