Кревок кекс со лешници
Состојки
- 3 јајца
- 3 филџани ( за кафе) шеќер
- 2 филџани млеко
- 1,5 филџан масло
- 4 филџани брашно
- 1 филџан мелен лешник
- 1 пециво
- глазура
- 40гр путер
- 60гр чоколадо
Подготовка
Значи за сите состојки се користи еден ист, среден филџан за кафе.
Во вангличка се ставаат јајцата и шеќерот и убаво со миксер се матат, смесата се додека не побели и не се стопи шеќерот.
Се исклучува миксерот и се додават маслото, млекото, брашното, лешникот и пецивото.
Убаво со шпатула се промешува и се истура смесата во мала ростер тава.
Се печи околу 30 минути на 190 степени, но сепак проверете со чепкалака.
За глазура се соединуваат маргаринот и чоколадото и се истура врз иладениот колач.
Се сече на парчиња и се сервира со кафе, чај, топло чоколадо.
Ова тесто е погодно и за торта, од оваа доза може да се испечат 3 кори во округла тава бр 26.