Милицини ванилици со моркови
Состојки
- 250 гр. рендан морков
- 300 гр. свинска маст
- 500 гр. брашно
- Кора рендана од 1 лимон
- 2 лажици шеќер
- 1 лажичка пециво
- За валкање
- според потребата прав шеќер измешан со ванилин шеќер
Подготовка
Досега сум правела ванилици во разни варијанти со разни додатоци, но со морков ова е прв пат. Ги нареков Милицини затоа што се по рецепт на драгата ми пријателка Милица Секулович.
Прекрасни се, ме изнадија. Сликата од првиот пат правени - утре повторно ќе ги спремам - кое нешто е доволен факт дека се навистина изненадувачки добри.
Припрема
- Исчистените моркови на ситната страна од рендето изрендајте ги. Треба да имате количина 250 гр. рендани.
- Нарендајте ја и кората од лимонот.
- Со миксер сматете ја маста со шеќерот, додадете во неа морковот, кората од лимонот - измешајте, додадете го брашното во кое сте го ставиле и пецивото. Измешајте повторно добро да се целото тоа спои.
- Од добиената смеса правете ги формите, редете на не подмачкан плех, ставете да се печат на 200 степени околу 15 минути, односно лесно се препознава кога се печени - (ова затоа што сите рерни не работат исто)
- Валкајте ги во шеќер измешан со ванила шеќер.
Супер ми беа, утре повторно ќе ги правам.
Напомена
Збунувачко е малку 2 лажици шеќер. Откако ќе бидат увалкани со шеќерот во прав, навистина се доволно благи. Смеам и да си дозволам да кажам да кој не сака многу благо може комотно да прави со 1 лажица шеќер, а кој пак сака поблаго тогаш нека стави 3 лажици што е повеќе над оваа количина...веќе е ТАЖНО благо..