Испечати

Целер погачици

Целер погачици

Состојки

  • 4 јајца
  • 250 мл јогурт
  • 120 мл масло
  • 1 кесичка прашак за пециво
  • 17 лажици брашно
  • 200 гр бело сирење
  • прстофат сол
  • 1 китка целер (зелениот дел гранчиња со листови)
  • 1 кесичка ким
  • за декорација-кашкавал, чајна, маслинки, краставици, моркови и се друго по желба
  • 12-14 хартиени кошнички за печење

Подготовка

За сите љубители на целерот, вкусни и ароматични погачици.
1. Се матат јајцата во длабок сад.
2. Се додава јогуртот, маслото, брашното и пецивото, солта и се мати со миксер.
3. Се додава сирењето изрендано,целерот ситно насечкан и кимот се меша со лажица.Тестото треба да биде потечно.
4. Со тестото се полнат 2/3 хартиените кошнички и се редат во плах (може и во калапи или во тава или во куглоф).
5. Се печат во загреана рерна на 30 минути на 180 степени.
6. Се ладат.
7. Се декорираат по желба.