Испечати

Туна салата - Umbrian style

Туна салата - Umbrian style

Состојки

  • 1 поголема марула
  • 2 конзерви туна
  • 60 гр конзервиран црвен грав
  • 60 гр пченка
  • 60 гр маслинки каламата
  • 10-тина кругови конзервирано цвекло
  • Прелив
  • 3 лажички сенф
  • 1 лажичка мајонез
  • 50 мл сок од конзервирано цвекло
  • 1 лажичка оригано
  • 1/2 лажичка кари

Подготовка

Оваа салата ја најдов на италијански сајт за готвење и како голем љубител на италијанската кујна морав да ја пробам, но направив неколку измени и ја прилагодив по мој вкус. Крајниот резултат ме воодушеви и ја препорачувам на сите кои сакаат мешавина од различни вкусови во еден залак.

1. Марулата се мие и се сече на поголеми парчиња.

2. Туната се цеди од маслото и се додава во марулата.

3. Се додаваат и црвениот грав и пченката.

4. Маслинките се чистат од семките, а круговите цвекло се сецкаат и се додаваат во салатата.

5. Состојките за преливот се мешаат и со него се прелива салатата.

* Сокот од конзервирано цвекло може да се замени со обичен сок од цвекло помешан со неколку капки сок од лимон.