Испечати

Пилешко со карфиол и печурки

Пилешко со карфиол и печурки

Состојки

  • 800 гр пилешки стек
  • 1 цвет карфиол
  • 500 гр свежи печурки
  • 3 моркови
  • 1 лажица сенф
  • 1 лажица мед
  • 2 лажици соја сос
  • 1 лажичка буковец
  • 1/2 лажичка куркума
  • по желба сол
  • по желба мелен бибер
  • по желба свеж магдонос
  • по потреба маслиново масло

Подготовка

1. Пилешкиот стек се сече на помали парчиња, се зачинува со сол, мелен бибер, мед и сенф и се пржи во маслиново масло. Откако ќе се испржи се трга настрана.

2. Карфиолот се сече на парчиња, се зачинува со сол и мелен бибер и се пржи кратко, додека не почне да ја менува бојата.

3. Свежите печурки се зачинуваат со буковец, куркума и соја сос и се пржат во посебна тава.

4. Морковите се сечат на тенки ленти и се пропржуваат кратко во маслиново масло.

5. На крај карфиолот, свежите печурки и морковите се додаваат во тавата со пилешкиот стек и сите состојки заедно се мешаат.

* По желба може да се додаде ситно сецкан магдонос.