Домашно сушено пилешко со лимонтус
Состојки
- 2 пилешки бели меса
- 10 гр лимонтус
- 500 мл вода
- Зачини
- 2 лажици црвена пипер
- 1/2 лажиче бибер
- 1 лажиче мелен ким
- 1 лажиче сол
- 1 лажица лук во прав
- 1 лажица оригано
- 1 лажиче кари
Подготовка
Пилешките гради убаво се посолуваат, па стојат во фрижидер 24 часа.
Потоа исчистете ги од солта и ставете ги во водата во која сте го раствориле лимонтусот. Нека стои 2 часа.
Извадете ги од водата, малку потсушете ги со крпа и убаво од сите страни испрпелајте ги во смесата од зачини.
Од едната страна со игла поставете им конец и обесете ги да се сушат на некое суво, промајно место. Јас ги имав обесено на терасата, ама имаше доста влага и се сушеа можеби две недели. А таму каде што го видов рецептот, кажуваа дека ако е обесено на таван се сушело побрзо.