Испечати

Домашно сушено пилешко со лимонтус

Домашно сушено пилешко со лимонтус

Состојки

  • 2 пилешки бели меса
  • 10 гр лимонтус
  • 500 мл вода
  • Зачини
  • 2 лажици црвена пипер
  • 1/2 лажиче бибер
  • 1 лажиче мелен ким
  • 1 лажиче сол
  • 1 лажица лук во прав
  • 1 лажица оригано
  • 1 лажиче кари

Подготовка

Пилешките гради убаво се посолуваат, па стојат во фрижидер 24 часа.
Потоа исчистете ги од солта и ставете ги во водата во која сте го раствориле лимонтусот. Нека стои 2 часа.
Извадете ги од водата, малку потсушете ги со крпа и убаво од сите страни испрпелајте ги во смесата од зачини.
Од едната страна со игла поставете им конец и обесете ги да се сушат на некое суво, промајно место. Јас ги имав обесено на терасата, ама имаше доста влага и се сушеа можеби две недели. А таму каде што го видов рецептот, кажуваа дека ако е обесено на таван се сушело побрзо.