Бели колачина со чоколадо и кора од мандарина
Состојки
- 300гр. бело брашно
- 1 јајце
- 80гр. путер
- 100гр. шеќер
- 100гр. бело чоколадо
- 50мл. цеден сок од мандарна/портокал
- 1 пециво
- 2 лажици масло
- рендана кора од мандарина
- шеќер во прав
Подготовка
Во еден сад ги ставаме брашното, пецивото, јацето, путерот, шеќерот и постепено го додаваме сокот. Во друг сад настрана го топиме белото чоколадо со маслото и тоа го додаваме во смесата и убаво месиме со рацете.
Кога ќе добиеме мазно тесто го виткаме во најлонска фолија и го оставаме во фрижидер околу еден час и потоа пправиме топчиња.
Секое топче го правев околу 30 гр.
Топчињата ги редиме во плех со хартија и печиме на 200 степени околу 15 минути.
Секое топче го наросуваме со шеќер во прав.