Испечати

Здрави крекери со чиа семе

Здрави крекери со чиа семе

Состојки

  • 100 гр чиа семе
  • 50 гр ленено семе
  • 100 гр лупен сончоглед
  • 100 гр семки од тиква
  • 300 мл вода
  • 100 гр интегрално брашно
  • 1 рака сушени домати
  • 50 мл маслиново масло
  • 2 чешниња лук
  • 1 лажиче сол

Подготовка

Ставете го чиа семето, лененото семе и водата да искиснат.
Потоа семињата од тиква и сончоглед потпечете ги на сува тава.
Во вангла измешајте ги семињата, додајте го брашното и солта. Измешајте.
Сушените домати заедно со маслото и лукчето изблендирајте ги.
Додајте ги во смесата со семињата и убаво со рака измешајте ја смесата. Таа нема да е како тесто туку ќе биде влажна, малку леплива.
На голем лист од хартија за печење, најпрво посипете брашно па истурете ја смесата. Одозгора пак посипете ја со брашно и прекријте ја со друг лист хартија. Со сукало исучете ја танко. Пресечете ја на половина заедно со хартијата (од цела смеса излегуваат два плеха) и едниот дел ставете го на плехот. Исечете го во форми по ваша желба. Јас го исеков на триаголници. Одозгора наросете ги со сол.
Ставете го плехот во загреана рерна на 180 степени, најмалку половина час. Треба убаво да се испечат, да бидат крцкави.