Испечати

Телешки шницли на медитернски начин

Телешки шницли на медитернски начин

Состојки

  • 1 кг телешка кртина
  • 50 мл маслиново масло
  • 1 лажичка морска сол
  • 1 портокал
  • 1 лимон
  • 2 јајца
  • по потреба брашно
  • по потреба лебни трошки
  • 1 лажичка оригано
  • по желба магдонос
  • по желба сусам

Подготовка

Вака подготвени шницли со сопругот јадевме во Макрска и веднаш ни се допадна тој спој на телешко месо и цитрусни вкусови. Овие шницли ги подготви сопругот и се речиси идентични со тие што ги јадевме па сакав и со вас да го споделам овој рецепт.

1. Телешката кртина се сече на потенки парчиња и секое парче се завиткува во најлонска фолија и се чука рамномерно од двете страни.

2. Во посебен сад се става маслиново масло, сол, цеден сок и рендана кора од 1 портокал и 1 лимон. Со така подготвената маринада се преливаат шницлите и се оставаат во фрижидер 3-4 часа (за убаво да го примат вкусот на лимонот и портокалот).

3. Во една чинија се ставаат јајцата со малку сол и убаво се матат. Во друга чинија се става брашно, оригано и магдонос и се заедно се меша. Во трета чинија се ставаат лебни трошки и сусам.

4. Шницлите се валкаа најпрвин во брашното, па во јајцето и на крај во лебните трошки.

5. Се пржат во претходно загреано масло.