Испечати

Пилешко со зеленчук - Chinese style

Пилешко со зеленчук - Chinese style

Состојки

  • За подготовка на пилешкото месо
  • 500 гр пилешки стек
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 лажичка мелен бибер
  • 1/2 лажичка лук во прав
  • 1 лажичка лут буковец
  • 1 лажичка диво оригано
  • 3 лажици лут кечап
  • 60 мл соја сос
  • 100 мл вода
  • по потреба масло
  • За подготовка на зеленчукот
  • 600 гр моркови
  • 1 цвет брокула
  • 500 гр свежи печурки
  • 400 г зелка (околу 1/4)
  • 60 мл соја сос
  • по потреба масло
  • по желба сол

Подготовка

1. Пилешкиот стек се сече на мали коцки, се става во тава со загреано масло заедно со зачините и се пржи, постојано промешувајќи.

2. Кога стекот ќе биде речиси готов се полева со водата, соја сосот и кечепот и се остава 10-тина минути на среден оган.

3. Во посебна вок тава со масло се пропржуваат морковите исечени на ленти. Потоа се додаваат свежите печурки (исечени на коцки) и на крај се додаваат брокулата и зелката и се заедно се меша.

4. Кога зеленчукот ќе почне да омекнува се додава соја сосот и малку сол и се пропржува уште кратко додека зеленчукот не го впие соја сосот.

5. На крај во тавата со зеленчук се става пилешкиот стек заедно со сосот во којшто се готвеше и се заедно убаво се промешува.

* Ова јадење може да се послужи со бел ориз.