Испечати

Домашна ресана со мандарини

Домашна ресана со мандарини

Состојки

  • Основа
  • 1 јајце
  • 30 гр. шеќер во прав
  • 30 гр. брашно
  • Желе од мандарини
  • Сок од 3 мандарини
  • Сок од 1 портокал
  • 1-2 големи лажици шеќер
  • По желба арома од портокал или мандарина
  • Глазура
  • 60-70 гр. чоколадо
  • 30-40 мл. масло

Подготовка

За основата на ресаните користена е смеса за домашни пишкоти.
Од една доза се добиваат 12 парчиња.
1.Смесата се става во шприц или со лажица се распределува во претходно малку подмачкан калап за мафини.
2 . Основите се печат во загреана рерна на 150 степени за 5-6 минути или додека поруменат.
Крукчиња од мандарини
1. Сокот од мандарините и портокалот се става на оган со шеќерот и се остава додека зоврие.
2. Во еден сад се става желатинот,  се додаваат 4-5 лажици вода.
3. Откако ќе зоврие сокот се трга од оган и му се додава растворениот желатин, се промешува и се става во тавичка во која има поставено фолија, треба да е со височина 2-3 милиметри.
4. Сокот со желатинот се оставаат на ладно најмалку за 2 часа.
5. Од стегнатиот желатин со модла се вадат кругови и се ставаат врз основите.
6. Ресаните се чоколадираат и се оставаат на ладно да се стегнат.

Забелешка
- Ако е потребно крукчињата од желатин се потсушуваат со кујнска хартија.
- Ако е потребно ресаните се чоколадираат втор пат. Јас ги чоколадирав 2 пати и чоколадото е доволно.
- Желатинот стигнува за 20-ина парчиња. Јас го ставив во тавичка 20 на 20.