Испечати

Тропикана коцки

Тропикана коцки

Состојки

  • За кората
  • 5 белки
  • 300 гр шеќер
  • 1/2 сок од лимон
  • 7 лажици брашно
  • 150 гр кокос
  • 400 мл млеко
  • За фил
  • 5 жолчки
  • 12 лажици шеќер
  • 3 пудинга од јагода
  • 650 мл млеко
  • 2 ванили
  • 250 гр путер
  • 150 гр шеќер во прав
  • 2 мандарини
  • 1 портокал
  • 150 гр толчени ореви
  • За декорација
  • 100 мл млеко
  • 1 прашок за сладолед од јагода
  • 100 мл слатка павлака
  • 2 мандарини

Подготовка

Кора
1. Се матат белките со шеќерот пенасто и во нив се додава сокот од лимон и брашното и кокосот
2. Се пече во тавче од рерна на хартија за печење
3. Откако ќе се испече кората, додека е топла се полева со 400 мл ладно млеко
Фил
1. Млекото и шеќерот и ванилите се ставаат да зовријат и во него се додава растворениот пудинг со матените жолчки и се вари крем
2. Откако ќе излади кремот се додава матениот путер со шеќерот во прав и кората од мандарина
3. Во него се додаваат мандарините и портокалот и оревите и со него се филува кокос-кората
Декорација
1. Се мати сладоледот во прав со млекото и во него се додава слатката павлака и со ова се покриваат тропикана коцките
2. На секоја коцка се реди по една јатка од орев и едно парченце мандарина