Испечати

Данска салата

Данска салата

Состојки

  • 800 гр. урда
  • 200-250 гр. мајонез
  • 4 варени јајца
  • 200 гр. свежа краставица
  • 1 киска магдонос
  • 2 - 4 чешниња лук
  • 1 рака толчени ореви
  • сол по потреба

Подготовка

Во подлабок сад се ставаат урдата и мајонезот. Јајцата се рендаат на ситниот дел од рендето, а краставицата се лупи и се сечка на што е можно поситни парчиња. И магдоносот се сечка на ситно. Исто и лукот. Се додаваат и толчените ореви. Сето убаво се соединува. Се остава во фрижидер се до послужување. При тоа добредојдена е алатката за сладолед.
Како втора варијанта, која лично ја применувам и е навистина одлична,е додавањето на цацики зачин и полнење на предходно подготвени корпиња од лиснато тесто. При тоа оревите не се ставаат.