Испечати

Печен лосос

Печен лосос

Состојки

  • 1,5 кг лосос
  • Полнење
  • 2 моркови
  • 1/2 китка магонос
  • 4-5 чешниња лук
  • 1 лажичка мешан зачин
  • 2 лажички сол
  • 1/2 лажичка црн бибер
  • 250 мл бело вино
  • 250 мл вода
  • Прелив
  • 150 мл оцет
  • 2-3 мажици масло
  • 2-3 лажици вода
  • 1/2 китка магдонос
  • 2-3 чешниња лук
  • 1 лимон

Подготовка

Лосост се чисти и се мие под млаз вода. Најчесто се продаваат со одстранета глава, но доколку не е, одстранете ја.

Во внатрешниот (средишниот) дел од лососот се ставаат сецкани моркови, магдонос, лук и зачини. Се премачкува со масло и се става во тава за печење. Во тавата се става малку масло, 1 чаша бело вино и 1 чаша вода. Се остава да се пече 1 час на 150 степени.

Прелив за лосос (риби)
Чешнињата лук толчат со сол. Во нив се додава маслото, оцетот и малце вода за да се разблажи оцетот. На ситно се сецка магдоносот и сето тоа се меша. Може да се додаде и малце црн бибер.

Врз печениот лосос се ставаат кругчиња лимон и се прелева со преливот.