Печен лосос
Состојки
- 1,5 кг лосос
- Полнење
- 2 моркови
- 1/2 китка магонос
- 4-5 чешниња лук
- 1 лажичка мешан зачин
- 2 лажички сол
- 1/2 лажичка црн бибер
- 250 мл бело вино
- 250 мл вода
- Прелив
- 150 мл оцет
- 2-3 мажици масло
- 2-3 лажици вода
- 1/2 китка магдонос
- 2-3 чешниња лук
- 1 лимон
Подготовка
Лосост се чисти и се мие под млаз вода. Најчесто се продаваат со одстранета глава, но доколку не е, одстранете ја.
Во внатрешниот (средишниот) дел од лососот се ставаат сецкани моркови, магдонос, лук и зачини. Се премачкува со масло и се става во тава за печење. Во тавата се става малку масло, 1 чаша бело вино и 1 чаша вода. Се остава да се пече 1 час на 150 степени.
Прелив за лосос (риби)
Чешнињата лук толчат со сол. Во нив се додава маслото, оцетот и малце вода за да се разблажи оцетот. На ситно се сецка магдоносот и сето тоа се меша. Може да се додаде и малце црн бибер.
Врз печениот лосос се ставаат кругчиња лимон и се прелева со преливот.