Испечати

Тригони со шербет

Тригони со шербет

Состојки

  • 500 гр готови кори
  • 200 мл вода
  • 200 мл масло
  • 1 пециво
  • 3 јајца
  • 10 лажици шеќер
  • 10 лажици врела вода
  • 200 гр мелени ореви
  • 10 лажици презла
  • 2 ванили
  • Шербет
  • 800 гр шеќер
  • 600 мл вода
  • 2 ванили

Подготовка

За филот, се матат јајцата со шеќерот, се додава врелата вода постојано матејќи, па ванилата, оревите, пецивото и презлата.
Секоја кора се прска со мешавината од вода и масло, се дипли на три, се става од филот, можеби 2 полни лажици и се формира тригона. Се редат готовите тригони на плех, па се печат во загреана рерна на 200 степени додека убаво не поруменат.
Шербетот варете го најмногу десетина минути, на крајот ставете некое крукче исечен лимон.
Врел шербет, ладни тригони.
Оревите не мора многу ситно да ги мелите, може и да остане некое покрупно парче.