Испечати

Полнети бабури со сирење

Полнети бабури со сирење

Состојки

  • 2 кг бабури-пиперчиња
  • 1 кг изварка
  • малку магданос
  • Солило
  • 1 литар вода
  • 180 мл бел оцет 9%
  • 100 гр сол
  • 40 гр шеќер
  • 1 литар масло

Подготовка

Овие бабурчиња прв пат ги правам и сега за Божик ги пробавме и испаднаа прва лига. Значи ептен добри и за вкус и за око. Убавини. Затоа сакам да го споделам со вас за да се зачува овој одличен деликатес.
Најпрво се прави солилото. Сите состојки се ставаат во тенџере и се зоврива.Така со жешкото солило се прелеваат исчистените бабури. Во солилото стојат 24 часа. другиот ден се истура солилото и се полнат бабурите со урда-изварка и се редаат во тегли заедно со сечканиот магданос и се налеваат со масло.(отприлика 1 литар за двете тегли)
ПС-Изварката треба да не се посолува. И наредната година правам тродупла мера.