Компири и моркови во маринада
Состојки
- 1 кг компири
- 500 гр моркови
- 100 мл вода
- 100 мл бело вино
- Маринада
- 50 мл маслиново масло
- 50 мл соја сос
- 1 лажица оцет балсамико
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка црвен пипер
- 1 лажичка оригано
- по желба мелен бибер
- 3-4 гранчиња свеж рузмарин
Подготовка
1. Компирите и морковите се лупат, се сечат на помали парчиња и се ставаат во тава за печење.
2. Во посебен сад се ставаат маслиново масло, сол, мелен бибер, црвен пипер, свеж рузмарин, оригано, соја сос и оцет балсамико и се заедно се меша.
3. Со таквата мешавина од зачини се поливаат компирите и морковите и се додава уште 100 мл. вода и 100 мл. бело вино.
4. Се печат 50-60 минути на температура од 180 степени.