Испечати

Шафранов ориз

Шафранов ориз

Состојки

  • 2 чаши варен ориз
  • 1/2 чаша слатка пченка од конзерва или замрзната
  • 1/2 чаша грашок од конзерва или замрзнат
  • 1 чешне лук
  • 1/4 главица кромид
  • 1/2 гр. шафран
  • Малку куркума
  • По потреба сол

Подготовка

1. Во еден сад се става шафранот и му се додава еден филџан врела вода, се покрива и се остава да се запари 10-15 минути.
2. Во тавче на оган се става ситно исечканиот кромид, се пропржува му се додава лукот и и тој се пропржува.
3. Во тавчето се ставаат претходно сварениот ориз, пченка и грашок.
4. На оризот му се додава шафранот заедно со водата, солта и куркумата.
5. Се остава на оган додека течноста испари.